Varadyne bij tv-uitzending 'de Strijd'

Vrijdagavond 6 november 2015, zond de VARA weer een aflevering uit van 'de Strijd'. Dit is een tv-serie over de geschiedenis van 'de Arbeider'.

De aflevering van 6 november stond in het teken van de Arbeidersomroep, de VARA.

Toen de VARA 90 jaar geleden werd opgericht waren er nog maar weinig radiotoestellen. En ze waren erg kostbaar, zodat het niet vanzelfsprekend was dat arbeiders in de gelegenheid zouden zijn de uitzendingin van 'hun' oproep te kunnen beluisteren.
Zie ook: De eerste VARA-radio's.

Daarom bracht de VARA een bouwpakket uit waarmee, tegen geringere kosten, een Varadyne-radio-ontvanger kon worden gebouwd.

Piet van Schagen bezit een dergelijk toestel en heeft daar een presentatie over gegeven tijdens een van de radiocafé-bijeenkomsten: Verslag radiocafé 15 oktober 2013, de Varadyne.

De redactie van 'de Strijd' had dit artikel ontdekt en nam contact op met Piet van Schagen. Piet heeft hiervan uitgebreid verslag gedaan in het RHT van juni 2015.

En zo gebeurde het dat tijdens de NVHR-dag van 29 maart 2015 een VARA tv-ploeg met verslaggever Eric Dijkstra en deskundige Huub Wijfjes aanwezig was en uitgebreid opnames maakte van de Varadyne.

De tv-ploeg was drie uur aanwezig, maar het is gebruikelijk dat er heel kritisch gekeken wordt welke beelden geschikt zijn, bovendien moet het ook goed passen bij het verhaal van de aflevering. Toch kwam ook de beurs nog prominent in beeld.

Zie: "de Strijd"