Verslagen Radiocafé

Verslag 21 april: demonstratie Philips versterkers

Deze avond had Jan Duin enige Philips versterkers meegenomen, waarin twee maal in balans de EL36. Een krachtige eindbuis met een anodespanning van 300 volt en schermroosterspanning van 150 volt. In balans een anodestroom van tweemaal 100 mA. Het laatste is ook op te merken aan de forse voedingstrafo's. Steilheid is 14 mA/volt, versterking G2-G1 = 5,6 , negatieve roosterspanning -29 volt , gloeistroom 1,25 ampère, gloeispanning 6,3 volt . Met deze instelling geeft de eindtrap in balans ruim 40 watt.

Vergelijkbare typen zijn de 6CM5 en de militaire uitvoering CV2940. Buizen die in de jaren 50 ook gebruikt werden in de succesvolle Telewatt versterkers van Klein en Hummel uit Stutgart.

Jan had geen documentatie of schema meegenomen maar daar zal nu naar gezocht worden. Wel werden ze gedemonstreerd en de kwaliteit van twee door Jan meegebrachte versterkers van 20 watt was goed te noemen, de andere waren minder of zelfs onbruikbaar. Ze zouden afkomstig zijn uit een bioscoop, maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk.

Een bioscoopversterker van Philips ziet er anders uit en heeft meer vermogen. Tevens voorzieningen die bij projectie nodig zijn. Zoals monitoring en lichtstroomvoorziening van de fotocel verlichtingslamp Zie hiervoor een vorig caféverslag. Het lijken mij meer communicatieversterkers gezien de vele aansluitstrippen en de geringe afmetingen van de uitgangstrafo's ten aanzien van het te kunnen leveren vermogen. Trafo's voor 70 of 100 volt lijnuitgangen.

Geen technisch uitleg deze avond die overigens heel gezellig was mede door de taart die Jan had meegebracht. Door Klaas Jellema zijn weer enige foto's gemaakt die ons laten zien wat er deze avond aan versterkers was meegebracht. Nog goed bruikbare exemplaren maar ook enige die geschikt zijn voor de sloop. Zelf was ik deze avond niet aanwezig wegens een lezing over de Whaddon VII ( Paraset ) elders in het land.

Piet van Schagen.

Schema EL6415 (klik voor een grotere afbeelding)