Verslagen Radiocafé

Verslag 30 december: afsluiting 2008

Deze avond nu eens geen radiotechnische lezingen, maar gezellig het jaar 2008 afsluiten. Alhoewel we hadden gerekend op een grote toeloop en we zelfs bang waren dat we zitplaatsen te kort zouden komen, waren er toch zeer veel bezoekers. Niet alleen de vaste leden, maar ook die wel eens een kijkje wilden nemen in het zo langzamerhand overbekende Radiocafé in Wormerveer.

De organisatie van dit festijn door Dick Zijlmans, die ook vrouw en dochter had meegenomen, was weer tot in de puntjes verzorgd. Zelf was ik al om twee uur aanwezig om voorbereidingen te treffen en trof Dick aan die al doende was met het bakken van appelflappen. Een voorraad oliebollen, geschonken door een bekende oliebollenkraam in Alkmaar, waren van hoge kwaliteit.

 
Jan Duin ontfermde zich over de erwtensoep met spek en roggebrood en voor de enkeling, die liever wat anders wilde, was er tomatensoep. Natuurlijk was er verder alles wat je zou kunnen verwachten op een dergelijk feest, deze keer bij uitzondering zelfs bier en wijn. Tegen vieren kwamen de eerste gasten binnen, op de achtergrond pianomuziek van Winnifred Atwell, die zo natuurgetrouw werd weergegeven door de versterker van Johan Komen, dat menigeen zich afvroeg of Dick ook een piano had neergezet.
Toch weer een bewijs dat vier stuks EL3 en Amroh mantelkerntrafo's het gemakkelijk kunnen opnemen tegen een overdreven dure High-End versterker met veel chroom, gouden pluggen, mahoniehouten lijsten en voor zendbuizen ontworpen trioden.

Ook Haro van Panhuys uit het verre Den Bosch kwam binnen stappen met nog drie heren die zover ik begreep uit de buurt van Tilburg kwamen. Ook Piet Blaas uit Arnhem, die deze site zo voortreffelijk verzorgd, had de lange tocht ondernomen om nu toch eens te zien waar het allemaal overgaat en wat het café inhoudt.

De meeste leden toch op leeftijd, wat vooral tot uiting kwam toen ik om de gezellige stemming nog wat te verhogen, de kleine 80 basaccordeon liet horen. Hedendaagse muziek, zoals die van Borsato, werd minder herkend dan de oude muziek van Will Glahé . De meesten herkenden de nummers en wisten de titels bij naam: Tanzende Finger, Im Gänzenmarsch, Explosions, Kleine Herders Junge, Bourrasque , alsof het dagelijks te horen is, vrijwel iedereen wist gelijk de titel op te noemen.

Wat toch weer bewijst dat het echte historische radioliefhebbers zijn. Geert en Hans moesten begrijpelijk weer een Shanty nummer laten horen met begeleiding van de Paolo Soprani. (Geert gelooft nog altijd dat PAoLO de call is van Soprani, een Italiaanse zendamateur).

Even later klonk dan ook Molly Malone door het café, met zoveel overgave gezongen, dat een enkeling zelfs een traan moest wegpinken. Maurice Huenen uit Brunssum speelde ook nog een nummer op de Paolo Soprani en was zo onder de indruk van het lichtlopende klavier dat even de motorkap open moest.

Toch nog even een kleine verhandeling op het grote white board als een van de gasten een vraag stelt over de laagfrequent koppeltrafo in zijn 2534. De primaire is stuk, ik leg uit dat met een weerstand en condensator dat verholpen kan worden, waarop begrijpelijk de vraag: “Waarom doen ze dat niet meteen? Dan heb je geen last van een doorgebrande trafo”

Ja, die drievoudige versterking mis je dan natuurlijk. Er ontstaat even een interessante discussie over het koppelen van lampen, voor de niet vaste bezoekers gelijk een mogelijkheid om te zien en te horen wat er gewoonlijk zich afspeelt in het radiocafé.

Hier nog de foto van het echt Hollandse toestel van Firma Geuzendam uit Zandvoort van 1926, het toestel dat het meest uitbeeldt hoe vroeger in de Nederlandse huiskamers naar de uitzendingen werd geluisterd.

Tegen tienen liep de bijeenkomst ten einde, mooi op tijd zodat ook diegenen die van ver kwamen bijtijds thuis zouden zijn.

Piet van Schagen

P.S. Nog meer foto's zijn te zien bij deze link: Link naar foto's jaarafsluiting Radiocafé 2008