Verslagen Radiocafé

6 november 2007: De Luistervink (Philips 37A)

Een redelijk druk bezochte avond, en verscheidene aanwezigen hadden aan de oproep gehoor gegeven, eventueel in bezit zijnde luistervinken mee te nemen.

Zelden zoveel van deze toestellen bij elkaar gezien. Een wonderlijk toestelletje dat in een Philipsverzameling zeker niet mag ontbreken. Ze zijn echter, jammer genoeg, dun gezaaid. Geen enkele van de meegebrachte toestellen was inwendig gelijk aan de ander. Er zijn dan ook verschillende uitvoeringen. Met het eerst verschenen exemplaar met de ECF1 kon slechts één zender worden ontvangen en wel op de 415 meter. In de latere uitvoeringen 2 en 3, kon bij Philips een omschakelplaatje worden besteld waarmee ook Hilversum op 301,5 meter (nu 298 meter) ontvangen kon worden. In de latere typen komen we ook de buizen ECH3 en ECH21 tegen.


Klik op schema om te vergroten

Het schema is vrij eenvoudig: een reflexschakeling, waarbij het pentodedeel dienst doet als HF en LF versterker. Een uitgebreide beschrijving over dit Philips toestelletje, door de heer Martens, is in het RHT 4/1993 terug te vinden. Op de foto's kunnen we zien hoe er over deze ontvangers werd gesproken, vooral ook om dat er duidelijke verschillen zijn in de opbouw van de onderdelen. Nu is dat niet om je direct zorgen over te maken want het is bekend dat er tijdens de productie onderdelen van plaats verwisselden of andere er voor in de plaats kwamen. Toch twijfel natuurlijk bij diegenen die meenden met een namaak toestel van doen te hebben. Bij enkele radio's was het metalen goud gespoten bovenkapje dat het lampje afdekt het onderwerp van een heftige discussie. Wel of geen namaak? Mocht het namaak zijn dan is dat wel bijzonder mooi gedaan.

De meningen verdeeld

Wat zijn de verschillen?

De Luistervink.

Het lijkt mij nu niet direct dat men een geheel nieuw toestel (replica)  in elkaar zet, wel dat er verregaande restauratie's zijn uitgevoerd. Dat kan wel zover gaan dat een kenner nog slechts enkele onderdelen als origineel herkend. Er worden gerust nog wel Luistervinken gevonden die nog in een prima staat verkeren, maar meestal zijn het toch meer restanten van wat eens de eerste vrijheidsklanken deed horen. Het toestel dat Maarten Gudde mee nam kon nog slechts in een doos meegenomen worden, als zijnde een zwaar gewonde in een ambulance. Dit geheel los aan elkaar hangende toestel, wel geheel compleet en duidelijk geheel origineel, speelde echter nog prima en kon wedijveren met de strak getrokken gerestaureerde toestellen.
Na het langdurige beproeven en bestuderen van deze radio's, werd het tijd om de meegebrachte magische ogen te testen. Frank Hartgers had daartoe zijn speciale testapparaat mee genomen.

Frank en zijn tester.

Nu er waren er genoeg in alle soorten van AM1 tot EM34. Veel geschikt om direct in de container te laten verdwijnen, maar er doken toch ook nog als nieuw werkende ogen op. Zelf had ik er maar drie meegenomen, één met een plakkertje erop "goed", maar ik vermoed dat de rest van de tekst "geweest " waarschijnlijk was verbleekt of er afgescheurd.

Het testen van de buizen.

Toch handig om onze afstemogen eens te testen op bruikbaarheid. Verder weer als van oud een gezellige avond,.

Piet van Schagen.

 

    

/nieuw van Google