Demonstratie omzetten buissokkel

Het komt wel eens voor dat een oude buis niet meer bruikbaar is en dat een nieuw exemplaar niet te vinden is, of tegen een zodanige prijs dat het uw budget te boven gaat.

In dat geval kunt u overwegen om een ander, vergelijkbaar type te nemen en de sokkel om te zetten. Het voordeel van deze werkwijze is dat u de oorspronkelijke voet in de radio ongemoeid kunt laten. Dat radio blijft zo in originele staat. En als u later toch die bijzondere buis nog eens te pakken krijgt, dan hoeft u alleen de buis te vervangen.

De Philips uitgave 'Wegwijzer naar betere Radio-Ontvangst' kan u hierbij van dienst zijn. Onderstaande pagina is uit dit boekje afkomstig. We gaan in deze demonstratie een E463 vervangen door een AL4. We hebben een kapotte E463, we halen de sokkel eraf en monteren deze aan de AL4.

De AL4 en E463 zijn niet helemaal gelijk. Voor een optimaal resultaat moet u eigenlijk ook nog wat wijzigingen in de schakeling toepassen. Zie hiervoor de pagina uit 'Wegwijzer naar betere Radio-Ontvangst'. Het is een afweging die u zelf moet maken, of u wel of niet wijzigingen in de schakeling toepast. Zonder deze wijzigingen zal de radio het ook wel doen.

 


De demonstratie wordt uitgevoerd door Jacques Hermans.


Beschrijving in 'Wegwijzer naar betere Radio-Ontvangst'

De vervangende buis is een gave AL4. De eerste stap is de P-sokkel lossolderen. De sokkel heeft hiervoor een nacht in een bakje met spiritus gestaan om de kit los te weken. Na het lossolderen van de contacten komt de sokkel gemakkelijk los van de ballon.

Bij het lossolderen van de oude sokkel moet goed gedocumenteerd worden welke elektroden aan de draadjes zijn gemonteerd. Wat helpt is om met een viltstift ter referentie een streep op het glas te zetten. Dan weet u van waaruit u moet tellen.

De draadjes zijn te kort om meteen al in de pennensokkel gemonteerd te worden. Daarom moeten de draadjes worden verlengd.

De draadjes worden goed schoongemaakt. De coating wordt met een draadstripper verwijderd. Daarna worden de pennen van de pennensokkel alvast een beetje uitgeboord zodat er geen oude tinresten overblijven.

De draadjes worden zorgvuldig vertind. Daarna worden ze kort afgeknipt, zodanig dat ze een klein stukje uit de ballon uitsteken.

Nadat de draadjes vertind zijn en kort zijn afgeknipt, worden er kleine haakjes aan gebogen.

Het verlengdraad wordt in de haakjes vastgeklemd en daarna gefixeerd met soldeer. Jacques gebruikt hiervoor blank, vertind koperdraad met een dikte van ongeveer 0,4 mm. Te dik draad belast gedurende dit klusje de draadjes die uit de buis komen te veel. Er is dan een groter risico dat de draden bij het glas afbreken.

Nu moeten de draden precies in positie worden gebracht, zodat ze exact passen in de pennenvoet. Waar de draadjes elkaar kruisen, gebruiken we een isolatiesok. Daarna kunnen we de draadjes in de overeenkomstige pennen steken.
Nu schuiven we de pennensokkel wat dichter naar de ballon toe. We controleren nog eens of de draadjes in de juiste pennen gestoken zijn.
De sokkel plakken we vast aan de ballon met twee-componentenlijm. Met een klein schroevendraaiertje smeren we wat van de lijm aan het glas. De sokkel wordt tegen de ballon geduwd en we solderen de draadjes losjes vast aan de pennen.
Dan knippen we de draadjes iets boven het eind van de pennen af. Daarna plakken we de sokkel met wat tape vast aan de ballon. De buis gaat nu in de tester, om te kijken of alles goed werkt. Zou dit niet het geval zijn, dan kunnen we het nu nog herstellen, omdat de lijm nog niet is uitgehard. Als alles goed is, dan weten we dat de draadjes op de goede pennen zijn gemonteerd. Dan volgt het afwerken.
De draadjes worden nu stevig in de pennen vastgesoldeerd. We zorgen ervoor dat er een hoeveelheid tin in de holle pennen stroomt. Door de capilaire werking gaat dit bijna vanzelf. Dan vijlen we het uiteinde van de pennen keurig vlak.

Met een staalborstel worden de pennen nu goed schoongemaakt. Want door het solderen is er overal hars rondom de pennen gestroomd. Dan gaat de buis nogmaals in de tester om te controleren of alles nog steeds goed is.

Nadat de lijm is uitgehard kan de tape worden verwijderd.

      

/nieuw van Google