Tungsram

In 1917 start in Hongarije de productie van militaire zend-ontvangers onder de naam KLERA in de Telefoonfabriek (Telefongyár) te Boedapest. De lampen hiervoor worden gemaakt door Egyesült in Izzó. In 1923 start men ook de productie van niet-militair materiaal in de Telefoonfabriek op. Vanaf 1925 worden deze radio's en de bijbehorende lampen op de markt gebracht onder de naam Tungsram.Tot halverwege de jaren '30 wordt gebruik gemaakt van licenties verkregen van Telefunken. 

In 1925 ontstaat het merk Orion wanneer de Hongaarse Wolfram Lampen Fabriek (Magyar Wolframlámpagyár) onder deze naam van start gaat. Vanaf 1930 wordt de productiecapaciteit flink opgevoerd. Orion wordt marktleider op het gebied van radiotoestellen in Hongarije, met Philips (vanaf 1931) op de tweede plaats. Begin jaren '30 wordt door Orion, samen met Philips, Telefunken en Standard ITT een "volksontvanger" (Néprádió) op de markt gezet. In totaal zijn hiervan 45.000 exemplaren verkocht.
Gedurende de jaren '30 exporteert Orion radiotoestellen onder het Tungsram merk naar verschillende Europese landen.

Nederland: begin jaren '30 neemt Tungsram de Gloeilampenfabriek "Radium" in Tilburg over. Dit bedrijf maakt vanaf circa 1926 radiolampen die worden verkocht onder het merk "Radio Record", en verkoopt van 1936 tot begin jaren '60 Tungsram radiotoestellen in Nederland. Aanvankelijk zijn dit omgebouwde Orion toestellen die grotendeels uit Hongarije worden geďmporteerd. Tijdens de oorlogsjaren worden in Tilburg ook eigen radiotoestellen gefabriceerd, zoals de Tungsram modellen 642 en 677.


Lijstje met in Nederland verkochte Tungsram toestellen