Tewea

Technisch Wetenschappelijk Apparatenbureau (Tewea), Amsterdam.

Tewea start in 1946 als voorzetting van het bedrijf van CAT Waldthausen. Het ontwikkelt en produceert allerlei apparaten zoals meetinstrumenten, luidsprekers en zelfs stofzuigers. Men produceert voor de apparatenfabriek EMRA van Philips complete apparaten en halffabrikaten, zoals oscilloscoopkasten. Uit deze apparatenfabriek ontstaat de firma P.I.T. "Producten voor IndustriŽle Toepassingen".

Met de komst van geregelde televisieuitzendingen in 1953 ontstaat een grote behoefte aan antennes en bijbehorend installatiemateriaal. In de fabriek van Tewea aan de tweede Wittenburgerdwarsstraat worden de antennes geproduceerd. De productiecapaciteit bedraagt ongeveer 120.000 stuks per jaar.

Tussen Philips en Tewea bestaat een samenwerkingsverband t.b.v. de ontwikkeling, productie en verkoop van antennes. Door de uitbreiding met de antenneproductie ontstaan ruimteproblemen voor de ontwikkeling en productie van elektronica in de Tweede Wittenburgerdwarsstraat. Deze tak wordt samen met de galvanische afdeling en de gereedschapmakerij verhuisd naar de Vliegtuigstraat in Amsterdam. Tevens worden de commerciŽle afdeling en het magazijn verplaatst naar de Cruqiusweg in Amsterdam. In de Vliegtuigstraat worden nu voornamelijk modules bestemd voor complete centrale antennesystemen ontwikkeld en geproduceerd.

Tewea wordt in 1964 overgenomen door Philips, het bedrijf sluit in 1972.