Nederlandse Radio Industrie NRI


ir. Hanso Schotanus Steringa Idzerda (1885-1944)

 
Advertenties Wireless
Advertenties NRI
Advertenties Idzerda

De Nederlandse Radio Industrie is in 1914 opgericht in Den Haag als Technisch Bureau "Wireless" door de omroeppionier ir. Hanso Schotanus Steringa Idzerda. Hij brengt in 1918 radiolampen (type Philips IDZ) voor amateurs in de handel en produceert radio ontvangers van hoge kwaliteit onder de naam Nederlandse Radio Industrie. Idzerda verzorgt als eerste in Europa vanaf 6 november 1919 regelmatige omroep radiouitzendingen vanuit zijn woning in de Beukstraat 8 in Den Haag. Deze uitzendingen worden niet alleen in Nederland beluisterd, maar met name ook in het Verenigd Koninkrijk.

Op wereldschaal was Idzerda niet de eerste, in de Verenigde Staten verzorgde Charles David Herrold (zendercode KQW) al tien jaar eerder vooraf aangekondigde radiouitzendingen. En vanaf 1912 waren zijn uitzendingen wekelijks op de woensdagavond te beluisteren.

Door geldgebrek gaat de omroepzender van Idzerda met de naam PCGG in 1924 uit de lucht. Vier uitzendingen per week verzorgt hij in die tijd. Maar de geldzorgen zijn nog lang niet van de baan. De Britse Daily Mail springt bij, de leden van de Nederlandsche Vereeniging Voor Radio-telegrafle helpen, het is echter niet genoeg. Bovendien moet hij het tegen heftige concurrentie opnemen, met als belangrijkste concurrent na juli 1923 de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek in Hilversum.

De NRI gaat eind 1924 failliet. Idzerda gaat in 1925 verder onder de naam N.V. Idzerda Radio. Vanaf 1926 brengt hij radiotoestellen op de markt onder de naam Coronaphon. Ook deze toestellen zijn kwalitatief hoogstaand, maar wel wat ouderwets.

Medio 1930 verkrijgt Idzerda een nieuwe zendvergunning, nu niet meer voor "proefnemingen", maar voor muziek en gesproken woord. In 1932 stopt hij met zijn uitzendingen, en in 1935 met zijn bedrijf.

In 1944 wordt hij, verdacht van spionnage (hij verwijderde enige onderdelen uit een neergestorte V2 raket), gefusilleerd door de Duitse bezetter.


De Groene Amsterdammer, 28-11-1915


De Groene Amsterdammer, 19-9-1916


1 augustus 1918


Jaarbeurs 1919


NRI in 1920 (archief Haagse Beeldbank)


PCGG zender in 1920 (archief Haagse Beeldbank)


Eerste omroepuitzending van 6 november 1919, golflengte 670 meter


NRI, Beukstraat 6 in Den Haag, Idzerda's woning met zendantenne


Live opname verzorgd door Idzerda


Illustrated London News, 29 april 1922.

Luisteren naar radiomuziek die vanuit Holland wordt uitgezonden. Deze Engelse familie wordt op zondagmiddag onthaald op een "Dutch Concert" van de NRI. Links een familielid die op "simpele wijze" het radiotoestel, een Burndept MkIV met losse tuner, instelt.

In het bijbehorende artikel wordt uitgelegd dat het mogelijk is om dergelijke radioprogramma's, onder meer uit Den Haag, te ontvangen. Het zou nog bijna 7 maanden duren voordat op 14 november 1922 de Britse BBC haar eerste radioprogramma uitzendt.