Lissen

Lissen Ltd., 18-22, Friars Lane, Richmond, Surrey.

Lissen is in 1923 opgericht door Thomas Noah Cole. Deze is geboren in 1891 in Llanllwni, in de buurt van Lampeter (Wales), en groeide op in Cardiff. Thomas' eerste baantje is het verkopen van bananen vanuit een handkar. In het begin van de jaren '20 is er veel belangstelling voor radio en hij realiseert zich dat er spoedig een grote vraag zal ontstaan naar radio onderdelen. Met deze wetenschap vertrekt hij naar Londen en zet de Lissen Company op. In 1923 vormt hij Lissen Limited, gevestigd in Shepherds' Bush, om een breed aanbod aan onderdelen te gaan verkopen. Het merendeel hiervan wordt geproduceerd in zijn fabriek. De vrouw van Thomas, Rebecca, is de belangrijkste aandeelhouder en het bedrijf is zeer succesvol. Midden jaren '20 werken er ongeveer 3.000 mensen.

In 1928 koopt Ever Ready het bedrijf van de eigenaar en directeur Cole voor meer dan 1 miljoen pond. Een van de voorwaarden hierbij is dat Thomas Cole aanblijft als directeur, maar voor een periode van 10 jaar zal hij niet betrokken mogen zijn bij een onderneming die een concurrent vormt voor Lissen Limited. Na een tijdje krijgt hij spijt dat hij geen eigen baas meer is, en in 1934 neemt hij de in problemen verkerende Burndept Radio Company over en richt een nieuwe batterijfabriek op met de naam Vidor.

Lissen Ltd. heeft drie fabrieken, één produceert batterijen en de andere twee onderdelen. Het bedrijf verkoopt alles wat nodig is om een radio te bouwen. Zo zijn er Lissen lampen, weerstanden, condensatoren, spoelen, transformatoren, luidsprekers en kasten. Lissen produceert een serie radio bouwdozen onder de naam "Skyscraper", en publiceert bouwschema's die de nabouwers aanmoedigden om uitsluitend Lissen onderdelen te gebruiken. Het gebruik hiervan zal uiteraard een ontvanger met een superieure kwaliteit opleveren.

Nederland: Lissen Agentschap, Stationsweg 17c, Rotterdam