His Master's Voice (HMV)

His Master's Voice (HMV), The Gramophone Company Ltd., Hayes, Middlesex.

De geschiedenis van His Master's Voice gaat terug tot 1897. The Gramophone Company start in Londen met de verkoop van grammofoons en vlakke geluidsplaten, een Amerikaanse uitvinding die dan 10 jaar oud is. In 1921 opent het bedrijf de eerste grammofoonplatenwinkel op het adres 363 Oxford Street.

In de jaren '20 groeit het bedrijf snel, onder meer door de verkoop van klassieke en dansplaten.

Nipper, de terrier van het beeldmerk van HMV, is geboren in 1884 in Bristol, Gloucester. Hij wordt zo genoemd omdat hij steeds probeert in de benen van bezoekers te bijten. In 1887 sterft zijn baas, Mark Barraud. Nipper komt terecht bij Francis Barraud, de jongere broer van Mark, die kunstschilder is. Hij maakt in 1898 een schilderij van Nipper die aandachtig luistert naar een Edison-Bell fonograaf. Hij noemt het schilderij "His Master's Voice". Francis probeert het schilderij te verkopen, dit lukt hem bij de Gramophone Company op voorwaarde dat hij de fonograaf overschildert met de nieuwste grammofoon van dit bedrijf. In 1899 koopt HMV het gewijzigde schilderij voor £ 100, inclusief het copyright.

Berliner, de uitvinder van de grammofoon en oprichter van de Victor Talking Machine Co., neemt het doek mee naar de Verenigde Staten en gebruikt het daar eveneens als beeldmerk.

AustraliŽ: His Master's Voice (HMV), Homebush, N.S.W.

BelgiŽ: SA Gramophone NV, 171 Bld M.Lemonnier, Brussel. Opgericht in 1936.
HMV BelgiŽ produceert aanvankelijk radiotoestellen en later televisietoestellen.