General Electric

General Electric Co., Bridgeport, Connecticut, USA.

In 1892 ontstaat General Electric uit een samenvoeging van de Edison General Electric Company en de Thomson-Houston Company. De aanleiding is een aantal patentverwikkelingen tussen de twee firma's. Het nieuwe bedrijf wordt marktleider in alles wat elektrisch is.

Tijdens de eerste wereldoorlog worden in de USA de belangrijkste patenten op het gebied van de radio samengevoegd om de oorlogsinspanning te faciliteren. De productie heeft nu een militair doel. General Electric, United Fruit, AT&T and Westinghouse Electric leggen in 1919 de basis voor RCA. Eigenaar van RCA wordt AT&T en GE, directeur is David Sarnoff. United Fruit en Westinghouse participeren. 

In 1925 besluiten General Electric, Westinghouse en RCA om hun ontwikkelinspanningen verder te bundelen, de RCA fabrieksvestiging in Camden USA wordt gebruikt als locatie. Later dwingt de Amerikaanse overheid RCA via antitrust wetten om weer meer onafhankelijk te gaan opereren.

In 1928 ontwikkelt Ernst W. Alexanderson voor GE  een 48-lijns televisie systeem. Tot 1930 worden de GE radio's verkocht onder het RCA label, daarna zijn ze vaak voorzien van het GE logo.

Elektrodynamische luidspreker: In 1924 verkrijgen twee medewerkers van GE, Chester W. Rice and Edward Washburn, een patent op de elektrodynamische luidspreker. RCA past deze vinding in 1926 toe in haar succesvolle Radiola-100 luidsprekerlijn.


Rice, Chester W. and Edward W. Kellogg, "Notes on the Development of a New Type of Hornless Loudspeaker", Transactions of the American Institute of Electrical Engineers 44, 1925