Home
Radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop
Database radioadvertenties

Radioadvertenties
Naam bedrijf

Merk

Toesteltype

Woonplaats
Zoekmethode

Extra instellingen

Sorteren op
Tijdvak van tot
Afbeeldingen
Deze database van Nederlandse radiomakers uit de periode 1915-1930 is samengesteld op basis van gegevens van Frans J.J. Driesens, Gidi Verheijen en John Koster. De verzameling bevat momenteel 527 bedrijven met 1770 informatieregels en 1526 afbeeldingen. De database wordt regelmatig bijgewerkt. Er zijn naast advertenties ook foto's van verzamelaars, schema's en artikelen uit b.v. het Radio Historisch Tijdschrift opgenomen.

Korte uitleg over het zoeken in de database

Bovenste invoerblokje "Radioadvertenties"

Er kan worden gezocht op een aantal velden: "Naam bedrijf", "Merk", "Toesteltype" en "Woonplaats".
Algemeen: Hou rekening met de oude spelling: "Nederlandsche" i.p.v. "Nederlandse", en gebruik geen voorvoegsels, zoals "van", "de" en "het" in de naam van een bedrijf. Dus: Embden in plaats van Gebroeders van Embden.
Tik het bedrijf in, bijvoorbeeld Philips. Klik daarna op de knop Zoeken.
Of tik alleen het Merk in en klik op de knop Zoeken, het resultaat is dat alle advertenties van dit merk worden getoond.
Of tik alleen het Toesteltype in (b.v. 2514) en klik op de knop Zoeken. In de jaren twintig was het toesteltype niet altijd duidelijk omschreven. Vaak ontbrak het merk en werd een toestel alleen beschreven als "3-Lamps" of "4-Lamps".
Er kan ook worden gezocht op plaats. Tik in het veld "Plaats" een plaats in. Na het klikken op het vakje "Zoeken" worden vervolgens alle bedrijven uit die plaats getoond.
Combinaties van de zoekvelden "Naam bedrijf", "Merk", "Toesteltype" en "Woonplaats" zijn natuurlijk ook mogelijk.
Het is ook mogelijk alle zoekvelden leeg te laten, en direct op de knop Zoeken te klikken. Het resultaat is dat dan alle bedrijven in de database worden getoond. Vervolgens kan een bepaald bedrijf worden aangeklikt.

Bij "Zoekmethode" kan worden aangegeven hoe in de verschillende velden gezocht kan worden.
In het voorbeeld gaan we uit van het tekstdeel "Ned".
Bij zoeken in het veld "Naam bedrijf" met de optie "Ergens in de tekst" worden alle bedrijven gevonden met het tekstdeel "Ned" ergens in de naam, dus bijvoorbeeld ook het bedrijf "Radio Holland; Nederlandsche Telegraaf Mij."
Zoeken op "Ned" levert bij zoeken op "Begin van de tekst" alle bedrijven op die met "Ned" beginnen.
Bij zoeken met "Gehele tekst" wordt niets gevonden: het bedrijf "Ned" bestaat niet.

Onderste invoerblokje "Extra instellingen"

Hier kan de zoekvraag nog worden uitgebreid door bijvoorbeeld een sorteervolgorde op te geven of te zoeken naar een advertentie uit een bepaald jaar of een reeks van jaren.
In het vakje "Afbeeldingen" kan worden aangegeven of er een verkleinde afbeelding moet worden weergegeven. Het vakje staat standaard op "Normaal". Een afbeelding kan worden vergroot door erop te klikken.

Reacties, aanvullingen en verbeteringen via j.m.koster@ziggo.nl.


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 24 juli 2011  Powered by NVHR