100 Jaar Idzerda

Op 6 november 2019 was het 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda de eerste radio-uitzending van Nederland en waarschijnlijk van heel West-Europa verzorgde.

Reden voor de NVHR om samen met de Stichting Beeld en Geluid een speciale tentoonstelling te organiseren.

Deze tentoonstelling vond plaats op 14 en 15 september 2019.

Foto's van deze tentoonstelling zijn hier te bekijken.

Ter gelegenheid van 100 radio-omroep is het boek Hanso Idzerda - 100 jaar radio-omroep verschenen, geschreven door Gidi Verheijen. Hieronder enkele delen van de informatieborden die tijdens de tentoonstelling te zien waren. De informatie op deze borden en nog veel meer is terug te vinden in het boek.

Het boek kan besteld worden door een e-mail te sturen naar Gidi Verheijen (gverhe@planet.nl), met vermelding van het adres waarnaar het boek gestuurd mag worden.

De kosten bedragen 16,50 (incl. porto en verpakking). In een antwoordmail verstrekt Gidi dan zijn bankrekeningnummer waarnaar het bedrag overgeschreven kan worden.

Speciaal voor de tentoonstelling in Driebergen heeft Ed Plevier een replicazender gemaakt, zoals Idzerda die 100 jaar geleden heeft gebruikt. Kees Koren maakte hier een filmpje van:

Omroep Friesland heeft een boeiende reportage gemaakt over Idzerda.
100 jier radio: 'IDZ de earste'

Over de werking van de Iderda-zender staan enkele filmpjes op YouTube.

De VPRO heeft een speciale podcast samengesteld over Idzerda.
Pension Idzerda (klik) is een vierdelige gedramatiseerde levensgeschiedenis van radiopionier Hanso Idzerda. Het hoorspel bevat fragmenten van vier teruggevonden 78 toerenplaten, opgenomen in de septemberdagen van 1944 in de relatieve beslotenheid van het Pension Idzerda aan de Parkstraat in Den Haag.

Helaas heeft Idzerda de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Zijn nieuwsgierigheid is hem fataal geworden. Op 3 november 1944 is hij door de Duitsers gefusilleerd. Zie NOS 1944-1945, 75 jaar na de bevrijding.

Max Ramali belde met de studio van Radio 5. Zijn gesprek is hier te beluisteren.

Podcast 100 jaar radio op radio 5, onder andere allerlei tunes uit het rijke radioverleden

DE RADIO PODCAST, verzameling van andere podcasts, die te maken hebben met 100 jaar radio en radio in het algemeen.

Hallo Hier Hilversum, legendarische programma's en stemmen uit de rijke geschiedenis van de Nederlandse radio.Beeldmateriaal (klik), eerder op deze site gepubliceerd.